Den omfattande och mångsidiga funktionella rehabiliteringen på Gamla Vasa sjukhus omfattar olika terapiformer. Sjukhuset har ergoterapeuter, handledare, konst- och musikterapeuter och en fysioterapeut. Den funktionella rehabiliteringen är en väsentlig del av helhetsvården och rehabiliteringen av patienten. Behovet av psykosocial rehabilitering bedöms i en multiprofessionell arbetsgrupp och planeras individuellt enligt god medicinsk praxis (Käypä hoito -suositukset).

Målet med funktionell rehabilitering är att stöda och sporra patienten att dra nytta av sina egna resurser och förmågor och att lära sig nya färdigheter. Med funktionell rehabilitering försöker man upprätthålla patientens egen funktionsförmåga och stärka hens självförtroende och självkänsla. Funktionell rehabilitering stärker patienternas människorelationer och förmåga att interagera och skapar möjligheter att kunna och att lyckas. Rehabiliterande verksamhet skapar variation i vardagen och stöder hanteringen av den dagliga rytmen. Tidpunkten för de dagliga verksamheterna varierar enligt de individuella behoven. Planeringen av rehabiliteringen sker utgående från patienten, och när funktionsförmågan förbättras kan patienterna utföra mera utmanande uppgifter.

Patienter i början av vården och rehabiliteringen erbjuds terapiarbete på avdelningen (t.ex. pyssel, handarbete, matlagning och mindre sysslor på avdelningen). Patienterna får hjälp av en så kallad ambulerande handledare. Till funktionell terapi hör också att vara med i smågrupper utanför avdelningen (t.ex. verkstads-, arbets- och trädgårdsgrupper). Smågrupperna är i första hand för patienter som behöver individuell handledning. Träarbete, pyssel, handarbete och utearbete fungerar i större grupper.

 

Fysioterapi

Fysioterapeuten fungerar som en länk mellan fysisk och psykisk hälsa på Gamla Vasa sjukhus. Fysiska metoder används för att minska de begränsningar som den psykiska sjukdomen orsakat hos funktionsförmågan på dess olika delområden, men också på ett mera brukligt sätt för att upprätthålla den fysiska hälsan och förbättra den. Med hjälp av psykofysisk fysioterapi försöker man förstärka patientens jaguppfattning (bl.a. kroppsmedvetenhet) och minimera förekomsten av psykiska symptom och styrkan i dessa. Med hjälp av dessa metoder skapar man bättre möjligheter för patienten att ha en äkta delaktighet i sin egen verksamhetsmiljö. Användningen av psykofysisk fysioterapi stannar dock inte på individnivå för handledningssituationer, utan metoden används som en del av multiprofessionella, målinriktade psykoedukativa grupper och psykofysiska övningar ingår också i den rehabilitering som patienterna själva utför.

Till fysioterapin hör också att sporra till hälsosammare livsstil, att optimera dagliga aktiviteter och att främja hälsan. Fysioterapeuten deltar i planeringen och genomförandet av motion både på individ- och gruppnivå.

 

Ergoterapi

En ergoterapeut är sakkunnig inom rehabilitering och arbetssättet baserar sig på aktivitetsvetenskap. Målet för ergoterapi är att öka patientens självständighet i vardagen och i de aktiviteter som hör till vardagen.

Ergoterapeuten använder aktiviteter som en del av bedömnings- och terapiprocessen. På det sättet kan man specificera vilka förmågor och färdigheter patienten behöver för att klara av aktiviteterna och vilka faktorer i omgivningen det finns som hindrar eller hjälper patienten att klara av aktiviteterna. Målet är att tillsammans med patienten hitta lösningar för vardagens utmaningar så att patienten trots sina begränsningar kan ta hand om sig själv, sin fritid och kan arbeta eller studera.

Ergoterapi kan genomföras både med enskilda individer och i grupper. Ergoterapeuterna deltar som medlemmar i multiprofessionella arbetsgrupper för att planera och genomföra patientens vård och rehabilitering. Ergoterapeuten deltar vid behov i sinnesundersökningar och gör bedömningar av funktionsförmågan.

 

Konstterapi

Konstterapi är en av de kreativa terapiformer som ingår i helhetsvården och rehabiliteringen av patienterna på sjukhuset. Terapin använder sig av konstnärliga uttryck i en interaktiv relation där patientens fantasi och kreativitet kan användas utöver traditionella verbala terapier. Konstterapi är en interaktiv och patientinriktad och individuellt definierad målinriktad verksamhet. Konstterapins uppgift är att stödja och stärka patientens mentala funktion, livshantering och resurser utifrån personliga behov. Målet är att öka patientens insikter om sig själv och stärka kreativiteten, hoppet och det som är positivt. Konstterapi kan vara individuell eller utövas i grupp.

 

Musikterapi

Musikterapi är en form av vård och rehabilitering som grundar sig på vetenskaplig forskning. Musikens olika element (rytm, harmoni, melodi, ton, dynamik etc.) används som ett centralt verktyg för interaktion för att uppnå individuellt uppsatta mål. Målet med musikterapi är att utnyttja musikens icke-verbala natur, vilket möjliggör terapi också av patienter med långvarig sjukdom.

Musikterapi kan utövas med individer eller grupper. Musiken ger interaktion och lustkänslor och med hjälp av den kan man behandla känslor. Musiken har också fysiologisk verkan. Den kan stimulera eller lugna ner. Musik kan också användas för att dämpa smärta.

 

Handledare (rehabilitering)

Målet med att handleda rehabiliteringspatienter är att stärka patienternas psykiska funktionsförmåga och att hjälpa dem genom vården och rehabiliteringen ända från början. Med individuell och rehabiliterande handledning stöder man patientens kontroll över livet och hens sociala färdigheter.

Behovet av rehabiliteringsform bedöms och planeras tillsammans med patienten och en multiprofessionell arbetsgrupp. Målet med rehabiliteringen är att hjälpa patienten att klara av vardagen och ett självständigt liv.

Rehabiliterande handledning ges på individuell och gruppnivå. Handledaren är patientens stöd vid övergången till terapiarbete och hjälper patienten med eventuella studier.

 

Motion

Syftet med ledd motion är att rehabilitera, träna och stärka de egna resurserna samt att främja helhetsvården av patienten och hens välbefinnande. Ett annat syfte med motion är att den ska ge patienten positiva upplevelser och ett vaket sinne. Patienten har möjlighet att ensam eller i grupp hitta en intressant motionsform som är lämplig för hens kondition. Motionsformerna varierar med årstiderna.